Amsterdam

Tentoonstelling "Alle Rembrandts"

2019 is het Rembrandt-jaar. Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum in Amsterdam een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester.

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.

Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 - 1669) en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.

Op de tentoonstelling zie je 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 etsen uit de Rembrandt-collectie van het museum. 

Na het bezoek aan de tentoonstelling duiken we uiteraard de stad nog eens in. Daar valt immers altijd wat te beleven.  


Datum : Zondag 7 april.
Prijs : 62 EUR voor vervoer, begeleiding en inkom tentoonstelling (20 EUR).  De overige onkosten worden ter plaatse betaald.

 

 

 

Boek je ticket voor "Onze-Lieve-Heer op Solder" hier !