Leiden

Na ons eerste bezoek aan de mooi tentoonstelling 'Goden van Egypte' lassen we nog een tweede bezoek in, waarbij je nog de keuze hebt voor een andere tentoonstelling. 

Lees het verhaal van de 'Goden van Egypte' aan de hand van onze foto's

In het rijksmuseum voor Oudheden in Leiden hebben we de voorbije jaren al verschillende tentoonstellingen bezocht.

Met de grote tentoonstelling Goden van Egypte brengt het Rijksmuseum van Oudheden ook dit najaar vele topstukken naar Nederland. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven en laten zien hoe groot de invloed van de goden op het leven van de oude Egyptenaren was. U ziet onder andere imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten. Nooit eerder was een tentoonstelling van deze grote omvang geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk.

 

 

Bali - Welcome to Paradise

Wie aan Bali denkt, krijgt al snel een beeld van witte stranden, oude tempels en uitgestrekte rijstvelden voor zich. Dat paradijselijke imago creëerden de Nederlanders tijdens het koloniale tijdperk om de verovering van Bali en de heftige strijd die daarmee gepaard ging te verbloemen. Sindsdien staat het eiland bekend als toeristentrekpleister en toevluchtsoord voor ontspanning en spirituele verdieping. Tegenwoordig bedreigen massatoerisme, verstedelijking van rijstvelden en plasticvervuiling het Indonesische eiland en weerspiegelen deze problemen een wereldwijd fenomeen. 

Museum Volkenkunde presenteert het verhaal van Bali aan de hand van de beroemde volkenkundige collectie en bijzondere ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Kom te weten hoe de hindoeïstische priester de tradities en rituelen in stand probeert te houden, de activistische Balinese kunstenaar Made Bayak de plasticproblematiek onder de aandacht brengt en een bewoner die werkzaam is in de toeristenindustrie een toekomst ziet in het eiland waar de rijstvelden dreigen te verdwijnen. Ontdek hoe het paradijs onder druk staat, maar dat de cultuur nog springlevend is.

Voor wie het bij één tentoonstelling wil houden, zijn er nog verschillende andere mogelijkheden

  • stadswandeling in Leiden 
  • bezoek aan de zaterdagmarkt 
  • Boottocht op de grachten
  • Bezoek aan het Japanmuseum Sieboldhuis (*) 

Periode : zaterdag 26 januari 2019
Prijs : 40 EUR voor het vervoer.

 

Interesse voor deze uitstap ?

Vul onderstaand formulier in om in te schrijven.  We bevestigen je deelname zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt. 

Past de voorgestelde datum niet ?   Laat het ons toch weten.  We kunnen meestal wel een tweede busje vullen op een andere datum

captcha

 

(*) Het Japanmuseum SieboldHuis herbergt het mooiste uit Japan achter een Nederlandse historische gevel. Japanmuseum SieboldHuis is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866), die dit huis van 1832 tot 1845 bewoonde. We kwamen de naam 'Siebold' ook tegen bij een recent bezoek aan Shamrock, de hydrangea-tuin in Varengeville. Franz Von Siebold stelde als eerste een cataloog samen van de hydrangea's (hortensia's), die nu nog steeds een referentiewerk is. 

Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold. Deze voorwerpen komen uit de collecties van Naturalis Biodiversity Center, Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Met de gratis audio-tour ontdekt u de topstukken uit de Siebold-collectie.

 

In het Rijksmuseum van Oudheden hebben we reeds verschillende tentoonstellingen bezocht.